Kahraman Mimarlık,fikir odaklı ve deneysel yaklaşımlarla üreten bir firmadır. Hata yapmak çok önemlidir, çünkü cesaret gerektirir. Projelerinin cesaretle üretilmiş olması, bir değeri tartışması çok önemlidir. Hedef mimarlık literatüründe bir buluş yapmak, bir şeyi ilk üreten olmak değildir. Hedef zihni beslemek, denemektir. Çalışma ortamındaki en önemli değer fikirdir. Her türlü fikre, farklılığa, farklılığın getireceği gelişime açık olan ofis, tüm tasarımcılara kendi fikirlerini ortaya koyabilecekleri özgürlük alanı oluşturmayı hedefler. Tasarım ve zihin olarak özgür olunan ofiste herkesin bir fikri, bakış açısı ve duruşu vardır. Gelişim ancak fikirleri olan insanlarla sağlanabilmektedir. Sinerji beraberinde daha iyi bir sonucu getirmektedir.
Tasarımların insan odaklı olması projelerdeki başlıca tasarım kriteridir. Kullanıcı odaklı mekan üretiminde algı, hacim, kamusallık, program çeşitliliği, eylemler,… ise başlıca tasarım kriterleridir. Bu kriterlerin öncülük ettiği farklı biçimde vücut bulmuş, kente ve kullanıcıya sunulmuş tasarımlar üretilmektedir. Tasarımın hep dahası vardır. Bu sebeple de Kahraman Mimarlık kendi kendisiyle yarış içinde olan bir ekiptir. Tasarımda sadece sonuç değil, gelişim süreci de sonuç kadar önemlidir. Bu sebeple fikir, konsept ve sonuca varılana kadar geçen sürede üretilen tüm denemeler/alternatifler ayrı ayrı proje potansiyelidir ve hepsi çok kıymetlidir.
Kahraman Mimarlık, sonuç odaklı, onaylanmış doğru ya da kabul görmüş olandan yana olan bir toplumda sonuçtan ziyade sürecin de önemli olduğu, hayatta en önemli şeyin fikir olduğunu düşünen bir firmadır. Hayata katkı sağlamak isteyen ve hayatta tek bir doğru olmadığını bilen, zihinleri baskılanmamış, kendi değerleri ve fikirleri olan tasarımcıların bir arada olduğu bir üretim/cesaret ortamıdır.
Gülşah Kahraman Varlık
Y. Mimar - Technical University of Eindhoven